Sajtóközlemény – GINOP 2.1.1-15-2015-00058

SAJTÓKÖZLEMÉNY – GINOP 2.1.1-15-2015-00058

A RÖVID TAKARMÁNYOZÁSI LÁNC HELYREÁLLÍTÁSÁT ÉS EGYBEN A SZÓJAFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSÉT CÉLZÓ, A GMO MENTESSÉGET BIZTOSÍTÓ NEOTRADÍCIONÁLIS ELJÁRÁS KIDOLGOZÁSA A SERTÉSTENYÉSZTÉSBEN

A Kurucz Farm Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 503 003 132 Ft támogatást nyert a kutatási és kísérleti fejlesztési folyamatok megvalósítására. A projekt célja a 2015-ös Takarmányozási Világkonferencián kifejtettekkel összhangban az, hogy a vállalat megteremtse a sertéstenyésztésben évtizedekig használt rövid takarmányozási lánc használatának újbóli lehetőségét új technológiák kifejlesztésével.

A Kurucz Farm Kft. a megalakulása óta a magyarországi állattenyésztők piacának meghatározó szereplője. A vállalkozás sertéstenyésztéssel, növénytermesztéssel, és takarmánykészítéssel foglalkozik, ezzel megvalósítva a “termőföldtől az asztalig” filozófiát.
A projekt egyik fő kitűzése a nemzetközi takarmányozás területén a fehérjeforrások pótlása, illetve a nagymértékű szója függés csökkentése. A pályázat keretében egy komplex, párhuzamosan futó alkalmazott kutatási és kísérleti fejlesztési folyamat zajlik, ahol törekszünk a minél többféle tenyésztési körülmény közti megvalósításra. A fejlesztés során az alga-árpacsíra alapú takarmány és a takarmány hatásának a vizsgálata a cél, illeszkedve a Rövid Takarmányozási Lánc koncepcióhoz.

Az európai uniós támogatásnak köszönhetően a projekt megvalósításával létrejön egy új termék, ami nem más, mint a neotradicionális rövid takarmányozási láncban hizlalt sertés, amit a K+F projekt elsődleges eredményének tekinthető. Ez nem jöhetne azonban létre, ha a rövid takarmányozási láncot egy teljes új megközelítéssel nem alkotnánk újjá, tehát az eredmény eléréséhez ki kell, hogy dolgozzunk egy teljesen új sertéshízlalási technológiát, amely a projekt másodlagos eredménye. Ezzel költséghatékony és környezetkímélő módon, a rövid takarmányozási láncban hizlalt sertés, és a benne rejlő lehetőségek felhasználásával hozzájárulhatunk a világ állattenyésztésének egyik legnagyobb kihívásának megoldásához, vagyis, hogy hogyan állítsunk elő megfelelő mennyiségben, minőségben és biztonságosan állati eredetű élelmiszert úgy, hogy a termelés nyomon követhető legyen és a termelés a környezetet a lehető legkisebb mértékben terhelje.

További információ kérhető:
Kurucz Farm Kft.
Elérhetőség: 1034 Budapest, Bécsi út 125 I./5.
Levélcím: 4211 Ebes, Rákóczi u. 47.
Telefon: +36 52 366 03
E-mail: info@kurucz.eu
www.kurucz.eu

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_esba_small