Sajtóközlemény

Hús, ami tudja honnan jött. – Avagy azok vagyunk amit megeszünk, éppen ezért számít, mit honnan veszünk.

Ma helyezik el annak a sertés vágó,- és feldolgozó üzemnek az alapkövét, amely a Kurucz Cégcsoport beruházásában épül. Méretében az egyik legmodernebb sertés vágó,- és feldolgozó üzem kerül megépítésre, amely nem csak a Kurucz Cégcsoport által előállított évi 150 000 db sertésnek a levágására, hanem annak helyben történő, Magyarországon még csak szűk körben használt eszközökkel és technológiával történő feldolgozására és csomagolására is alkalmas lesz. A beruházásnak köszönhetően a vállalat a lokálisan (helyben) történő termeléssel, tenyésztéssel, feldolgozással és árusítással termékeit rövid ellátási láncban állítja elő, így mindig friss, kiváló minőségű és nyomon követhető eredetű sertés hús árut tesz vásárlói asztalára, hitelesen megvalósítva a „termőföldtől az asztalig” filozófiát.

A Kurucz Cégcsoport második generációs családi vállalkozásként már több évtizede foglalkozik növénytermesztéssel, takarmánykészítéssel, valamint sertéstenyésztéssel. 2016-ban nyitották meg hentes és lacipecsenye üzletüket Debrecenben. A családi vállalkozás a Kurucz Hentes és Lacipecsenye üzletében kizárólag a saját sertésállományuk feldolgozásából előállított sertéshús termékeket kínálja. Az üzletben kínált lacipecsenye és hentesáru termékek esetében meg tudják mondani, hogy a feldolgozásra került állomány mely telepükről származik, mikor került levágásra.

Az újonnan épülő sertés vágó,- és feldolgozó üzemmel az úgynevezett Rövid Ellátási Lánc utolsó láncszeme, a helyben történő feldolgozás, is a helyére kerül. A Rövid Ellátási Láncban (REL) a termelők által előállított termékek saját tenyésztésű és termesztésű alapanyagokból készülnek, amelyeket a termelő a termék előállításának közvetlen vonzáskörzetében kínál eladásra. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a szállítás és tárolás nem ront az élelmiszer minőségén, hanem mindig frissen, ízekben gazdagon és károsanyag mentesen jut el a vásárlókhoz, másrészt a vásárolt termék származása ismert, eredete, életútja nyomon követhető.

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_esba_small

A beruházás befejezésének tervezett időpontja 2019. első negyedév. Az elkészülő üzem a legmagasabb technológia követelményeket kielégítve kerül megépítésre. A funkcionalitáson kívül a gazdaságos működésre is hangsúlyt fektetnek, éppen ezért került a tetőn elhelyezésre egy 300 KW teljesítményű napelem park, amely az üzem elektromos igényének 3-4 havi szükségletét lesz képes fedezni. Az üzem megtervezésekor nagyon fontos szempont volt a környezettudatosság, így a lehető legtöbb hulladékhő összegyűjtésre kerül, majd a melegvíz előállítás során kerül újra felhasználásra. A hűtési rendszer széndioxiddal működik, mely igen környezettudatos és hatékony megoldásnak számít, azonban jelenleg még kevésbé elterjedt. Az üzemben a piacon elérhető legmodernebb szeletelő és csomagoló gépsorok kerülnek beüzemelésre, egy a tőkehús feldolgozó soron, egy pedig a késztermékeknél.
A projekt teljes költségvetése 3 milliárd forint, melyből az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap által nyújtott támogatás összege 1,481 milliárd forint. Az újonan megépülő üzem 150 új munkahelyet teremt.

“Vállalkozásunk életében a sertés vágó,- és feldolgozó üzem megépülése egy régi álom beteljesülése és egyben egy kiemelkedő mérföldkő is. Ennek köszönhetően Magyarországon egyedülálló módon egy kézben tudhatjuk a termelést, tenyésztést, feldolgozást és árusítást. Ez annyit jelent, hogy a saját tenyésztésű sertésállományunkat az általunk helyben megtermelt, 100 %-ban GMO mentes kukorica alapú takarmányon a kezdetektől szakértelemmel, természetközeli módon tartjuk, gondosan neveljük és helyben dolgozzuk fel. Tudjuk, hogy az állat honnan származik, mit evett, így megbízható minőségű, nyomon követhető eredetű élelmiszert kínálunk vásárlóinknak. Az általunk előállított termékek garantáltan antibiotikum maradék és növekedési hormon mentesek. Termékeink megbízhatóságát a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) minősítés is bizonyítja.” – nyilatkozta Kurucz Ferenc, ügyvezető igazgató

“Előremutató technológiával és hagyományos értékeken alapuló termelési alapelvekkel működő üzemünkkel kívánunk felelősséget vállalni közvetlen környezetünkért, azáltal, hogy minőségi és károsanyag mentes alapanyagot kínálunk táplálkozásához, valamint a globális környezet tehermentesítéséért.” – tette hozzá Kurucz Bernadett, ügyvezető igazgató