SAJTÓKÖZLEMÉNY

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_esba_small

2018.06.01.
KURUCZ AGRO KFT.

SAJTÓKÖZLEMÉNY – GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00115

ASZTAXANTIN TARTALMÚ TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐ HATÁSA A SERTÉS IMMUNSTÁTUSZÁRA, VALAMINT A SERTÉSHÚS FIZIKAI, KÉMIAI PARAMÉTEREIRE, ANNAK FELDOLGOZHATÓSÁGÁRA ÉS ELTARTHATÓSÁGÁRA

A KURUCZ AGRO Mezőgazdasági Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP-2.1.2-8-1-4-16 azonosító számú Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék felhívásának keretében 294 140 000 Ft összegű vissza nem téritendő támogatás, valamint 149 744 000 Ft összegű visszatéritendő hitel összegre nyert támogatást kísérleti fejlesztési folyamatok megvalósítására. A projekt célja a sertéstenyésztésben alkalmazott takarmányozás fejlesztése asztaxantin tartalmú biomassza alkalmazásával.

A kísérleti fejlesztés célja olyan magas hozzáadott értékű sertés takarmány előállítása, mely új piaci lehetőségeket nyit meg a mezőgazdaság és húsipar területén. A projekt során egy speciális magas antioxidáns (asztaxantin) tartalmú Phaffia rhodozyma élesztő biomassza előállítása történik meg egy speciális fermentációs rendszerrel. Az így előállított biomasszát takarmánykiegészítő anyagként tervezzük felhasználni. Az asztaxantin, mint antioxidáns alkalmazása innovatív megoldásnak tekinthető a sertéstenyésztésben, ugyanis ez az anyag pozitívan befolyásolhatja a sertések vitalitását, immunstátuszát. A feljesztés során vizsgáljuk továbbá, hogy az asztaxantin, vagy annak származékai, milyen hatással vannak a hús eltarthatóságára, valamint pH értékére.
A biomassza előállítás helyben valósul meg, melynek révén megvalósítható a közép-kelet-európai régióban unikális – a rövid takarmány ellátási lánc elve, amely jelentősen költséghatékonyabbá teheti a mezőgazdasági termelést, továbbá hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, és egy élhetőbb, egészségesebb környezet megvalósításához.

További információ kérhető:
Kurucz Agro Kft.
Elérhetőség: 1054 Budapest, Tüköry u.3.
Levélcím: 4211 Ebes, Rákóczi u. 47.
Telefon: +36 52 366 032
Email: info@kurucz.eu
www.kurucz.eu