Sajtóközlemény

Kutatási pályázat keretében innovatív megoldás született a sertéstenyésztésben a KURUCZ AGRO Kft.-nél

2020 / 09 / 09

A KURUCZ AGRO Mezőgazdasági Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP-2.1.2-8-1-4-16 azonosító számú, “Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék” tárgyú pályázati felhívásának keretében 294,14 millió forint összegű vissza nem téritendő támogatást, valamint 149,74 millió forint összegű visszatérítendő hitelösszegre vonatkozó támogatást nyert kísérleti fejlesztési folyamatok megvalósítására. A támogatás felhasználásával megvalósított projekt célja a sertéstenyésztésben alkalmazott takarmányozás fejlesztése asztaxantin tartalmú biomassza alkalmazásával. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A kísérleti fejlesztés célja egy olyan magas hozzáadott értékű sertéstakarmány előállítása volt, mely a társaság számára új piaci lehetőségeket nyit meg a mezőgazdaság és a húsipar területén. A projekt megvalósítása során egy speciális fermentációs rendszer jött létre, melyben egy magas antioxidáns (asztaxantin) tartalmú Phaffia rhodozyma élesztő-biomasszát állítottunk elő.

A kísérleti fejlesztés során vizsgáltuk, hogy az asztaxantin vagy annak származékai milyen hatással vannak a hús eltarthatóságára, valamint a pH-értékre. A megvalósítás során kidolgozásra került a teljes koncepció, mely magába foglalja az előállítás technológiáját, a hozzá kapcsolódó minőségbiztosítási rendszert, a koncepcióra vonatkozó LCA („Life Cycle Assessment”) elemzést és üzleti modellt, összhangban az Európai Unió 2015-ben kihirdetett körforgásos gazdasági cselekvési tervének alapelveivel, melyek az agrárium területén is irányadóak.

A projekt során adaptáltunk egy, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Biotechnológiai Divíziója által fejlesztett mobil fermentációs rendszert az asztaxantin tartalmú Phaffia rhodozyma biomassza optimális előállítási körülményeihez, így a helyszínen képesek voltunk az etetési kísérletekhez szükséges nagy mennyiségű biomassza előállítására, megvalósítva ezáltal a rövid ellátási takarmányozási lánc (RTL) alapelvét. A projekt a Kurucz Agro Kft. füzesgyarmati telephelyein valósult meg az európai uniós támogatás segítségével.

Projekt azonosító: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00115

A projekttel kapcsolatos további információ az alábbi elérhetőségeken kérhető:

Kurucz Agro Kft.

Elérhetőség: 1054 Budapest, Tüköry u.3.

Levélcím: 4211 Ebes, Rákóczi u. 47.

Email: info@kurucz.eu

www.kurucz.eu